Як визначити рівень кваліфікації та продуктивності праці?

Дата публікації: 28.10.2014

Відповідно до 42-ї статті КзПП України при скороченні чисельності та(або) штату працівників у наслідок змін в організації виробництва та праці, працівники із вищим рівнем кваліфікації та більш продуктивні в праці користуються переважним правом лишитися на роботі. Як визначається цей рівень кваліфікації та рівень продуктивності праці?

Слід сказати, що наше законодавство має прогалину в цьому питанні. Якого-небудь порядку за яким визначити рівень кваліфікації або ж рівень продуктивності праці працівника, чи бодай критеріїв їх визначення не існує.

На цьому також наголошує Мінсоцполітики у своєму Листі №80/06/187-12 від 21.05.2012 року.

Найчастіше роботодавці аналізують рівень кваліфікації за такими ознаками як: наявність або відсутність профільної освіти за займаною посадою, рівень цієї освіти (професійно-технічна, вища, післядипломна), наявність або відсутність документів, які б підтвердили проходження працівником підвищення кваліфікації, тощо.

Аналіз же рівня продуктивності праці зазвичай здійснюють за наступними ознаками: чи застосовувалися до працівника за час його роботи дисциплінарні стягнення, чи були заохочення за трудові досягнення, чи отримував працівник премії за виконані особливо важкі роботи, чи були прогули та їх кількість, час і кількість разів перебування на лікарняному, тривалість відпусток без збереження зарплати (так звані відпустки за власний рахунок), чи були зауваження від роботодавця з приводу якості та строків виконання завдань, обсяги робіт, що виконує працівник, тощо.

Тож працівнику слід заздалегідь подбати про те, щоб забезпечити собі високий рівень кваліфікації та докази високого рівня продуктивності праці аби мати переваги при можливому масовому звільненні.

Коментарі

Ваш відгук